25 győzelemmel és mindössze egyetlen vereséggel, toronymagasan nyerte meg az OB1/B-t a DVSE-Maser Good vízilabdacsapata. Az együttes egy év után visszajutott, pontosabban visszajuthatott volna a legjobbak közé, a gazdasági helyzet miatt azonban nem tudta vállalni az OB1-es indulást, így a következő szezonban is a másodosztályban indul. A mögöttünk álló idényt Kádár Kálmán vezetőedző értékelte.

– 25 győzelem és mindössze egyetlen botlás. Ez a teljesítmény önmagáért beszél. Mi volt a titok?

Kádár Kálmán: A játékosok hozzáállása volt a legmeghatározóbb, ennek köszönhető ez a kiváló teljesítmény. Példaértékűen jártak az edzésekre és hajtották végre a meccseken a taktikai utasításokat. Ilyen mérlegre senki sem számított az idény előtt.

– Főleg úgy, hogy úgy vágtatok neki a szezonnak, hogy erős felsőház volt a cél. Ezzel szemben néhány forduló után látszott, hogy többre hivatott az együttes. Evés közben jött meg az étvágy?

Kádár Kálmán: Már az első 4-5 bajnoki után körvonalazódott, hogy van itt keresnivalónk a legjobb csapatok ellen is. Ahogy haladtunk előre – és nyertük meg az első kilenc bajnokit -, a srácok egyre inkább elhitték, hogy itt valami sokkal nagyobb dolog is összejöhet, mint amit a szezon előtt elterveztünk. Az idegenbeli meccsek java részén egyébként nagyon nehéz dolgunk volt, hiszen összességében jó színvonalú az OB1/B. Néha talán a szerencse is mellénk állt, de úgy vélem, megdolgoztunk érte.

(Az egység volt a csapat egyik legnagyobb erénye. Fotó: Nagy Anita)

– Mindezt úgy, hogy november elejétől csaknem fél évig az 50 méteres medence bezárása miatt itthon a 25-ös kismedencében edzettetek, hazai meccseiteket pedig Nyíregyházán játszottátok…

Kádár Kálmán: Valóban, és sajnos ez azért meglátszott a teljesítményünkön, főleg a mutatott játékon. Néhány héttel később el is szenvedtük az első vereségünket az Invictus elleni rangadón. Ott éreztem, hogy meg fogunk szenvedni a körülmények miatt. Át kellett alakítanunk az edzéseket, pörgősebb, gyorsabb gyakorlatokat végeztünk a kisebb vízfelület miatt. Arról nem is beszélve, hogy meleg víz sem nagyon volt az edzések után…Nagyon sok nehézséget okozott nekünk a lezárás, de hálistennek tudtunk alkalmazkodni a körülményekhez.

– A sors fura fintora, hogy pont az Invictus otthonában nyertétek meg a bajnokságot három játéknappal a vége előtt. Az egy tökéletes nap volt?

Kádár Kálmán: Minden szempontból. Az idény legjobb játékával sikerült visszavágnunk az őszi vereségért és behozhatatlan előnyre tettünk szert a bajnokságban. Örök emlék számomra az a nap.

(Élményekkel és kihívásokkal teli évet zárt Kádár Kálmán a DVSE kispadján. Fotó: Nagy Anita)

– Edzői szempontból mit adott ez a szezon számodra, a bajnoki címen kívül?

Kádár Kálmán: Nagy élmény volt a megélni az egészet, de főleg a szezon végét. Amikor egész évben dolgozol és a végén sikerül elérni a kitűzött célt, olyankor valami egészen fantasztikus érzés kerít hatalmába. Ezt láttam egyébként a srácok szemében is. Elégtételt éreztünk, hogy akármennyire is nehéz volt és kihívásokkal teli, a végén kifizetődött a munka és a példátlan hozzáállás.

– Majd jött a hidegzuhany – és most nem az uszodaira gondolok.
Kádár Kálmán: Nincs mit szépíteni, ez mindenki számára egy hatalmas csalódás. Bíztunk benne, hogy az előző év viszontagságai után jövőre már jobb lesz, főleg, hogy mi mindent megtettünk azért, hogy visszajussunk a legjobbak közé. Sajnos másképp alakultak a dolgok…

– Ezek után miben lehet bízni? Hogyan fog felépülni a jövő évi csapat?

Kádár Kálmán: Nagyon bízom benne, hogy a keret java része egyben marad és a játékosok vállalni fogják a következő idényt. A mostani történések miatt senkit nem marasztalhatok el, ha mégsem itt képzeli el a folytatást, de bízom benne, hogy minél többen a maradás mellett döntenek.

– Nyilván meg kell találni a motivációt a történtek után, de célokról lehet-e már beszélni?

Kádár Kálmán: Konkrétumokról egyelőre nem szeretnék beszélni, majd akkor, ha látom, hogyan áll össze a végleges keretünk. Nagyon szerettem dolgozni ezekkel a srácokkal, de tény, hogy nehezebb lesz megtalálni a motivációt. Remélem, menni fog azért. Abban bízom, hogy megmarad a mag, csakúgy, mint a motiváció.

(A Debreceni Egyetem MEFOB győztes csapata – a keret 90%-át a DVSE játékosai alkották)

– Hogyan alakul a nyaratok?

Kádár Kálmán: Sokat nem pihenünk. A csapat 90%-a játszott a Debreceni Egyetem színeiben a MEFOB-on, amelyet meg is nyertünk. (Kádár Kálmán volt az egyetemi csapat vezetőedzője. – a szerk.) Ezzel kivívtuk az Egyetemi Európa-bajnokságon való részvételt, melyet július közepén rendeznek Miskolcon. Nagy reményekkel készülünk a tornára, így már július elején nekilátunk a felkészülésnek. Remélem, sikeresek leszünk és abból az együttesből sokan fogják vállalni majd a szereplést a DVSE-ben a következő OB1/B-s idényben.